Jak na e-výpůjčky - návod

Pátek, 4. 10. 2024

Jak na e-výpůjčky? Stručný návod.

 

Co je to e-výpůjčka?

E-výpůjčkou nazýváme elektronickou knihu nebo elektronickou audioknihu, kterou si můžete vypůjčit v zapojené knihovně –tedy v té, která má tuto službu ve své nabídce.  Je to výpůjčka stejná jako ostatní, jen v elektronické podobě.                                                       

Na jak dlouho si můžu e-knihu nebo e-audioknihu půjčit?

Na 31 dní. Poté se sama vrátí, není třeba žádná aktivita čtenáře ani knihovny.

Jak si mohu e-knihu přečíst nebo e-audioknihu poslechnout?

V mobilní aplikaci Palmknihy na zařízeních s operačním systémem  Android a iOS (mobilní telefony, tablety).

Proč nemůžu číst nebo poslouchat výpůjčky jinak?

Pouze v mobilní aplikaci lze zajistit, aby byla výpůjčka skutečně po uplynutí výpůjční doby 31 dní vrácena (v jiných zařízeních je absence tzv. IP adresy).

Co je ještě dobré vědět, než uskutečníte svoji první e-výpůjčku?

E-výpůjčky nejde z aplikace do zařízení stahovat, číst nebo poslouchat lze pouze  v aplikaci. Výpůjčky nelze ani předčasně vracet – po uplynutí výpůjční doby z aplikace automaticky zmizí samy. Měsíční počet výpůjček stanovuje knihovna. V tuto chvíli je měsíční limit v naší knihovně omezen na  2 e-výpůjčky.

E-výpůjčka prakticky:

Nejprve zajděte do knihovny a požádejte knihovnici, aby do Vašich údajů o čtenáři zadala Váš   e-mail. Je dobré předat tento údaj napsaný na papíře a tiskacím písmem, aby nedošlo k chybnému zadání při přepisu e-mailu.

Zaregistrujte se na webu www.palmknihy.cz. POZOR - zadaný e-mail musí být totožný s tím, který jste předtím zadali v knihovně!

Do svého zařízení si stáhněte aplikaci Palmknihy - podle typu operačního systému, který Vaše zařízení používá, využijte ke stažení do mobilu či tabletu Google Play nebo Apple Store.

Na internetu vyhledejte webovou stránku naší knihovny  (www.knihovnaknl.cz) a pomocí čísla legitimace nebo e-mailu  se přihlaste do svého účtu. Poté v katalogu najděte požadovaný titul  a  u jeho záznamu  zvolte "půjčit e-knihu", popř. "půjčit e-audioknihu". Klikněte na souhlas s podmínkami  e-výpůjčky  a vyžádejte si výpůjčku.  

Stav a počet výpůjček můžete kontrolovat na webu naší knihovny ve svém účtu v záložce elektronické výpůjčky  nebo ve svém účtu na webu poskytovatele (www.palmknihy.cz).

Po zapůjčení nového titulu je dobré ve svém zařízení aktualizovat knihovnu: klepněte v aplikaci na tlačítko AKTUALIZOVAT – tím se nově vypůjčené tituly přenesou z vašeho účtu i do aplikace (pokud se tak již nestalo automaticky). Další možností, jak aktualizovat svoji knihovnu, je odhlášení a opětovné přihlášení do aplikace.